ljubljana brug slovenie

Stedentrip Ljubljana in een (halve) dag: route langs veel bezienswaardigheden

Het is maar goed dat Ljubljana een van de kleinste hoofdsteden van Europa is, want ik had niet zoveel tijd om de bezienswaardigheden te bekijken. Ik had ruim een halve dag voor mijn stedentrip Ljubljana en met de route die ik in deze blogpost met je deel, zag ik een heleboel! (Onder aan deze blogpost vind je de hele route in Google Maps.)

Snel de weg vinden in Ljubljana

Er kleeft nog een voordeel aan het feit dat Ljubljana vrij klein is. Het voelt al snel bekend en vertrouwd. Je vindt daarom ook al snel makkelijk de weg, omdat je de herkenningspunten kent. Na een halve dag kwam ik zelfs een bekende tegen in de straten van Ljubljana, die me eerder die dag (heel ergens anders) had geholpen, me herkende en vriendelijk gedag zei. Ik vond dat heel gezellig.

Startpunt: Prešeren-plein (Prešernov trg)

De eerste plek die je blindelings zult weten te vinden, is het Prešeren-plein. Dat is al van verre makkelijk te vinden door de rood-roze torens van de Franciscaner kerk. Wat je ook niet kunt missen op dit plein, is het beeld van de dichter France Prešeren. Prešeren dichtte in het Sloveens, dat tot die tijd als een boerentaal werd gezien. Voor gewichtige dingen werd namelijk altijd Duits gebruikt. Later ontstond uit zijn dichtregels het Sloveense volkslied.

Stedentrip Ljubljana

Prešeren had een onbeantwoorde grote liefde, die je kunt vinden door zijn blik te volgen naar Wolfova ulice nr. 4.

Stedentrip Ljubljana

Verder vind je op en aan Prešernov Trg een bronzen maquette van Ljubljana, de centrale apotheek (achter Prešeren) waar vroeger de intellectuelen van Ljubljana elkaar ontmoetten in een café en het Hauptmannhuis. Direct bij het plein ligt de drievoudige brug (Tromostovje). Oorspronkelijk was dit 1 brug, maar toen die te druk werd, werden er twee voetgangersbruggen aan weerszijden bijgebouwd.

Drievoudige brug in Ljubljana

Mocht je voordat je begint te wandelen nog wat informatie willen halen, dan is aan de andere kant van de brug een vestiging van Visit Ljubljana.

Jugendstil in Ljubljana

Het Prešeren-plein is ook een mooie plek om de Jugendstil in Ljubljana te gaan verkennen. In 1895 werd 70% van Ljubljana in puin gelegd door een aardbeving en de burgemeester greep deze gelegenheid aan om de stad in een nieuw jasje te steken. Dat jasje is er grotendeels een van Jugendstil (ook wel Art Nouveau of Secession). Vooral de in Ljubljana geboren Joze Plečnik (die ook de Praagse burcht ombouwde tot presidentieel paleis) drukte in deze tijd zijn stempel op de stad en werd hiermee de Gaudi van Ljubljana. Plečnik had een eigen stijl waarin hij verschillende stromingen vermengde en veel natuurlijke materialen en details gebruikte.

Om te beginnen kun je de waaierachtige luifel van Centromerkur niet missen. Stap ook zeker even het warenhuis binnen om de sierlijke trap te bekijken. Loop daarna verder Miklosevica Cesta in. Daar staan Grand Hotel Union van Ivan Vurnik, met op nr. 4 een lichtblauw Jugendstil-pand met vrouwenbeelden en op nr. 8 het kleurige Vurnikgebouw met  patronen die zijn gebaseerd op patronen uit de Sloveens folklore.

Stedentrip Ljubljana

Rondom het Mikloševicapark vind je nog meer Jugendstil, in dit geval van Max Fabiani. De ‘wolkenkrabber’ Neboticnik, met op de 12e verdieping een rooftopbar met een geweldig uitzicht op de bergen én de burcht, is een mooi voorbeeld van Art Deco.

Stedentrip Ljubljana

Tivolipark

Na al die architectuur is het tijd voor wat natuur. Je passeert nog een paar mooie villa’s zoals Villa Roza en Villa Anka en gaat dan het tunneltje onderdoor naar park Tivoli. Hoe dieper je dit park in loopt, hoe meer het verandert van parkachtig naar bosachtig. Ik liep eerst rechtsaf langs het zwembad en kwam uit bij Cekinov Grad, een landhuis waar nu een museum voor moderne geschiedenis is gevestigd.

Tip: ga je met de auto naar Ljubljana? Betaalbaar parkeren in Ljubljana kan bij Parking Tivoli I. Dit is een parkeerplaats met slagbomen vanwaar je zo het Tivolipark in loopt. Je bent dan ook niet ver van het centrum. Wij waren op een zaterdag in Ljubljana en toen ik wilde betalen, bleek dat we daar in het weekend zelfs gratis weer konden uitrijden.

Tivoli in Ljubljana

Daar ging ik linksaf een langs de bosrand liep ik naar Tivolski Grad, nu een internationaal centrum voor grafische kunst. Via Jakopicevo Sprehajalisce kwam ik weer bij een ander tunneltje richting het centrum.

Tivoli in Ljubljana

Servisch-Orthodoxe kerk

Direct na het tunneltje sta je bij de Servisch-Orthodoxe kerk van Ljubljana. En geloof me, daar wil je echt even binnen stappen. Er waren best veel kerkgangers toen ik er was en hoewel ik geen verbodsbordjes zag, voelde het niet goed om foto’s te maken. Maar alle muren zijn in warme kleuren beschilderd met heiligen. Ik vond het schitterend.

Stedentrip Ljubljana

Mooie en minder mooie gebouwen

Na nog meer mooie gebouwen zoals de moderne galerie, de nationale galerie, de opera en het parlement krijg je op Trg Republike even een klap in je gezicht. Wat een lelijkheid opeens! Ik kan soms nog best waardering hebben voor socialistische stedenbouw, maar dit vond ik echt om te huilen na al die mooie stukjes Ljubljana.

Snel door dan maar, langs Cankarjev Dom naar een parkje aan Erjavceva met restanten van Romeinse stadsmuren en mozaïeken. Bordjes wijzen de weg naar nog meer opgravingen uit de tijd waarin Ljubljana nog Emona heette.

Kongresni Trg

Op Kongresni Trg was tijdens mijn stedentrip Ljubljana een grote ijsbaan ingericht. Het park met het stervormige padenpatroon van de hand van Joze Plečnik was daardoor niet te zien. Rondom het plein staan weer veel mooie gebouwen, zoals het voormalige Franciscanenklooster, de Academia Philharmonicum, de Ursulinenkerk met twee abdijen en het hoofdgebouw van de universiteit van Ljubljana.

Stedentrip Ljubljana

In het hoofdgebouw van de universiteit werd in 1991 de onafhankelijkheid van Slovenië uitgeroepen. Officieel heet dit plein dan ook Trg Osvoboditve: het Bevrijdingsplein. Voor die onafhankelijkheid vonden vanaf het balkon toespraken van de Joegoslavische koning Alexander en later van maarschalk Tito plaats. In de Tweede Wereldoorlog maakten de Italianen hier bekend dat Slovenië was ingelijfd bij Italië. Een plein met een roerige geschiedenis dus!

Langs de oever van de Ljubljanica

Via wat kleine steegjes vanaf Kongresni Trg sta je alweer gauw aan de oever van de Ljubljanica. Ik liep een stukje langs het water over Hribarjevo Nabreze. Kijk hier ook zeker even naar de overkant, want daar, aan Cankarjevo nabrezje, vind je enkele mooie oude gevels.

Stedentrip Ljubljana

Voorbij de Schoenmakersbrug (Cevljarski Most) liep ik Novi Trg op, waar alweer allemaal mooie gebouwen stonden, zoals de Akademija Znanosti i Umetnosti. Nog iets verder van het water staat de Nationale en Universiteitsbibliotheek, een meesterwerk van Plečnik met rode en ruwe stenen.

Loop ook zeker even over het binnenplein van Križanke, dat vroeger een klooster was en waar nu allerlei culturele activiteiten worden georganiseerd.

Stedentrip Ljubljana

Gorni Trg, Stari Trg en Mestni Trg

Tijd om de Ljubljanica over te steken en op weg te gaan naar het kasteel van Ljubljana. Ik stak over via de Šentjakobski Most (St. Jacobusbrug). De weg die over die brug loopt, gaat richting Kroatië en deze boog over de weg wordt daarom in de volksmond ook wel de Poort naar de Balkan genoemd.

Stedentrip Ljubljana

Vanaf de St. Jakcobuskerk liep ik Gorni trg op. Hier vind je op nr 7-15 enkele originele middeleeuwse panden. Bij de St. Florianuskerk loopt een voetpad (alweer ontworpen door Joze Plecnik) naar het kasteel. Als je wilt, kun je vanaf hier dus te voet de burchtheuvel beklimmen. Zelf koos ik ervoor om naar het benedenstation van de kabelbaan te lopen.

Stedentrip Ljubljana

Gorni Trg gaat over in Stari Trg met het Schweigerhuis (waar Atlas het balkon draagt) en vanaf Stari Trg loop je als vanzelf Mestni Trg op. Op deze plek bevond zich het centrum van het middeleeuwse Ljubljana, dat toen nog Luwigana heette. Let op het stadhuis met de draak op het dak. De fontein die hier staat is de fontein van Robba en symboliseert de rivieren de Ljublanica, de Sava en de Krka.

Met de kabelbaan naar de burcht

Als je verder loopt langs het Aartsbisschoppelijk Paleis (Skofijski Dvorec) en de gele St. Nicolaaskathedraal (Stolnica sv. Nikolaja), kom je uit op Krekov Trg. Hier vind je nog een vestiging van Visit Ljubljana, maar ook Peglezen: een heel smal gebouw met de bijnaam Het Strijkijzer.

Stedentrip Ljubljana

Vanaf Krekov Trg vertrekt de kabelbaan naar het kasteel van Ljubljana op de 376 meter hoge burchtheuvel. Toen ik met wat andere toeristen in de glazen liftcabine stond, klonk er een zucht van bewondering zodra de besneeuwde bergtoppen in de verte zichtbaar werden.

Stedentrip Ljubljana

Wil je dit uitzicht van nog hoger bekijken, dan kun je via een spiraaltrap een van de hoogste punten van het kasteel opzoeken. Dat is gratis, maar voor andere onderdelen van het kasteel moet je betalen. Er is bijvoorbeeld een virtueel museum over de geschiedenis van Ljubljana gevestigd, en tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel.

Stedentrip Ljubljana

Drakenbrug en markt

Mijn tijd in Ljubljana raakte op, dus ik daalde vrij snel weer af en liep naar de Drakenbrug (Zmajski Most). Volgens een legende leefde er vroeger een draak in het moeras rondom de burchtheuvel van Ljubljana, die werd gedood door Jason en de Argonauten toen ze onderweg waren naar de Adriatsche Zee. Zo  is de draak een symbool van Ljubjana geworden. Vandaar dus ook die draak op het stadhuis. De brug heeft zelfs vier draken en het schijnt dat ze beginnen te kwispelen als er een maagd over de brug loopt.

Tussen de Drakenbrug en de Drievoudige Brug ligt, aan de kant van de burchtheuvel, de markt van Ljubljana (een ontwerp van Jože Plečnik). Er is een openluchtgedeelte en een colonnade met zowel op de begane grond als één verdieping lager marktkramen en cafés. Je vindt er kraampjes met fruit, groenten en specerijen, maar ook bijvoorbeeld kleding en vis.

Onderweg van de ene naar de andere brug kom je ook nog Mesarski Most (de Slagersbrug) tegen, een moderne brug met veel slotjes eraan.

Pas op (en gebruik) de fietsen

Eén ding waar ik zelf even aan moest wennen, waren de vele fietsers. Sinds het oude centrum van Ljubljana autovrij is gemaakt, is de fiets een populair vervoersmiddel. Al die fietsers rijden vaak op plekken waarvan ik dacht dat ze alleen voor voetgangers waren, zoals op het Prešeren-plein en op de lage trottoirs bij de marktcolonnade. Dat is soms even oppassen.

Je kunt tijdens je stedentrip Ljubljana natuurlijk ook je voordeel doen met al die fietsen. Maak bijvoorbeeld een fietstour langs de bezienswaardigheden van Ljubljana.

Ljubljana in de winter

Los van deze ochtend had ik nog 1 uurtje om tegen de avond door het centrum te lopen. Ik kwam erachter dat Ljubljana in de winter ook erg sfeervol is.

Stedentrip Ljubljana

Er worden kastanjes gepoft op straat en een soort fakkels verwarmen de terrassen.

Stedentrip Ljubljana

Overnachten, eten en drinken in Ljubljana

Ik overnachtte tijdens mijn stedentrip Ljubljana in Grand Hotel Union. Dit hotel vormt een geweldige uitvalsbasis voor je stedentrip: het ligt vlak bij Prešernov Trg en met een beetje geluk kun je vanuit je hotelkamer het kasteel van Ljubljana zien. Bovendien is het pand zelf een prachtig voorbeeld van de vele Jugendstil in Ljubljana.

Even om de hoek bij Grand Hotel Union zit restaurant Atelje, echt een aanrader wat mij betreft. 

Gezellige terrasjes vind je in overvloed langs de Ljubljanica. Is het daar toch een beetje koud voor, dan kun je op de benedenverdieping van de marktcolonnade bijvoorbeeld terecht bij Lokal Bistro Niša. De rooftop bar van Neboticnik zou ik zeker niet overslaan – je kunt daar buiten en binnen zitten.

Stadswandeling Ljubljana op de kaart

Op deze kaart heb ik mijn wandeling door Ljubljana zo nauwkeurig mogelijk weergegeven:

Had je deze video van mijn rondreis Slovenië al gezien?

Ik werd uitgenodigd om Slovenië te bezoeken voor Stralend Slovenië.

Deze website kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Slovenië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Slovenië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Servië en Letland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.